Nem áltatlak Titeket, a fehér cukor pont úgy viselkedik a szervezetünkben, mint egy drog. Minél többet eszünk, annál inkább kívánjuk. Én ha nagyon stresszes napom volt, a falat le tudom kaparni, ha nem jutok kekszhez vagy csokihoz. Amint az édesség szétolvad a számban, rögtön jobban vagyok, és nyugalom áraszt el. Miért van ez?
Mert a cukor valóban drog. Rövid távon szorongásoldó és hangulat javító hatású, de hosszú távon káros: nem elég, hogy hízlal és betegségre hajlamosít, egyre nagyobb és nagyobb mennyiségre van szükségünk belőle, hogy ugyanazt a hatást elérjük. Ha pár napra leállunk vele, levertebbek és ingerlékenyebbek leszünk. Jó hír viszont, hogy ha ezt a pár napot kibírtuk, az ellenállhatatlan vágy alábbhagy valamivel, így újra kontrollálni tudjuk az édesség fogyasztásunkat.
Jó, de akkor mit tegyünk a süteménybe? Mesterséges ízesítőt, ami esetleg még rosszabb, mint a cukor, vagy próbálkozzunk természetes megoldással? Én ez utóbbit javaslom, pláne, hogy az édesítőt messziről ki lehet szúrni az ízéről, és egyáltalán nem adja azt a kellemes megnyugvást, mint a cukor. Sokat kísérleteztem, hogy anyagi csőd se érjen, mégis egészségesebben nassolhassak, és ne hízzak el olyan könnyen.
Az első ötletem a cukor mennyiségének egyszerű felezése volt. Ha a recept 20 dkg-t írt, én csak 10-et használtam, és így tovább. Érdekes, a süti egyáltalán nem lett ízetlen, és ez nagyon meglepett. Bár ez egy egyszerű módszer, higgyétek el, működik. A receptek többségében egyszerűen túl sok a cukor. Szeretitek például a macaront? Én nagyon. Nos, a tésztájának kb a fele cukor. Mióta ezt tudom, igyekszem nem megenni belőle 4-nél többet. Igyekszem...
Szóval mit tehetünk, ha mondjuk a cukor mennyiségén nem tudunk változtatni, mert a tészta állaga vagy íze látná kárát? (Pl. macaron, habcsók, stb). Szerencsére rengeteg természetes alternatíva van. Ilyenek a xilit, az eritrit, a méz, a stevia. (A linkekre kattintva megtaláljátok a cukorhelyettesítőkről írt bejegyzéseimet).
Ti mit használtok?
Tetszett a bejegyzés? Kövess Facebookon!