Sokszor szerepel a receptjeimben vaníliakivonat. Sokan mondtátok, hogy ez drága dolog, nem ugyanolyan jó-e a vaníliáscukor. Nos, ízre ez utóbbi is vaníliás, de azért a kettő összehasonlíthatatlan.
Először is a vaníliáscukorban kristályvanilin van, egy aroma, aminek nem sok köze van a valódi vaníliához. Másodszor a kivonat valóban a vanília kivonata, így gazdagabb az íze, édesebb az illata. A belőle készült sütemény sokkal finomabb lesz vanília kivonattal.
Kövess Facebookon, hogy ne maradj le a receptekről!
Nézzük hát, hogyan készül :)
Veszünk 3 darab vaníliarudat. (Én egy kuponos oldalon vettem, szóval viszonylag olcsón hozzá jutottam, érdemes figyelni az akciókat). Félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk. Ne teljesen, maradjon valami a "héjában" is. Apró darabokra vágjuk, majd egy olcsó, két decis vodkába beledobjuk az egészet. A kikapart vaníliát külön is felhasználhatjuk, például panna cottába, vagy porcukorba (az igazi vaníliás cukor lesz), de mehet a vodkába az is.
2-3 hónapig, néha rázogatva, hűvös, sötét helyen tartjuk. Olyan sötét színe lesz, mint egy jobb fajta whiskey-nek. Ekkor használható. Ha elfogy, újra tölthető mindaddig, amíg szép, sötét színű vanília kivonatot kapunk, utána érdemes cserélni, és új rudakat vásárolni.