Mikor rájöttem, hogy a cukrot helyettesítenem kell valamivel, számításba jött a xilit. Egy barátnőm ajánlotta, így utána olvastam a neten. Találtam is pár érdekes cikket, például ezt.
A xilit valójában cukoralkohol. Ugyanolyan édes, mint a cukor, de glikémiás indexe csak 12, így nem terheli feleslegesen a hasnyálmirigyet. Kalória tartalma 40%-a a cukorénak. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat, de nem túl olcsó, szóval tuti nem viszed túlzásba. Nem karamellizálható, és az élesztő sem kel meg vele, mert gátolja a baktériumok és gombák szaporodását. Sütni és főzni egyaránt lehet vele. Ha a süti receptjében felére csökkented a cukrot, a maradékot pedig fele-fele, vagy kétharmad-egyharmad arányban xilittel helyettesíted, máris sokat tettél az egészséged és az alakod érdekében. Én váltakozva használom a mézzel, attól függ,melyikhez van kedvem.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is, így nem maradsz le az újdonságokról!