Az első alapanyag amit részben lecseréltem, a fehér liszt volt. Próbálkoztam teljes kiőrlésűvel, de rendkívül nehézzé tette a tésztát, majd rozzsal, de attól meg ragacsos lett. Nem állítom, hogy rossz lenne bármelyik is, de nekem nem váltak be. Olyat akartam, amit mindenhez tudok használni, mert nem akartam ötféle lisztet tartani otthon. Tovább kutattam alternatívák után, majd megtaláltam ezt a listát az interneten, és a választásom végül a tönkölylisztre esett.
A tönkölybúzát évezredekig fogyasztotta az emberiség, de a XIX. század végétől egyre inkább háttérbe szorult, mert nehezebb volt feldolgozni. Nagyon egészséges, magas a fehérje- és sikértartalma, könnyen emészthető, nem terheli úgy meg a szervezetet. Rengeteg vitamint (B, E vitaminok) és ásványi anyagot (többek közt káliumot, kalciumot, vasat, szelént és cinket) tartalmaz. Kalóriatartalma is alacsonyabb. Kapható teljes kiőrlésű és fehér változata is.
A boltban először megijedtem az árától, de erőt vettem magamon, és kipróbáltam. Teljes kiőrlésűt vásároltam, és azóta is azt használok 20-30%-os arányban sima fehér búzaliszthez keverve. Így azért nem olyan ijesztően drága, és az egészségemért is tettem. A recepteken nem kellett változtatni, a tészta minősége is maradt a régi. Erre talán a legjobb biztonyíték, hogy a családban a férfiak sem vettek észre semmit, azok sem, akik rosszul vannak a "divatos egészségmániától". A hatása viszont már ekkora mennyiségben is megmutatkozik, nem fájdul meg a hasam pár szem sütemény után, ami szerintem pozitív változás, ha azt vesszük, hogy a kedvencemből fél tepsivel is meg tudok enni anélkül, hogy megvárnám míg kihűl...
Szóval kísérletezz nyugodtan a lisztekkel, megéri! Egy apró változtatás is sokat jelenthet.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon!