A méz többek között 19 féle aminosavat, 33 féle ásványi anyagot, 11 féle vitamint és enzimeket tartalmaz, összesen 190-et. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. Közvetlenül a bélből szívődik fel, kíméli a májat és a hasnyálmirigyet, ami ugye a sima fehér cukorról nem mondható el. Természetes antioxidánsokat tartalmaz, ezek a testünkben található szabadgyökökkel veszik fel a harcot. Nagyon jól alkalmazható megfázásos betegségekre, sőt torokfájásra is kiváló. Természetes antibiotikum.
Tavaly ősszel, pár napig nagyon erős szél volt, és ez kikészítette a torkomat. Olyan volt minden egyes alkalommal, mintha pengéket nyelnék le. Kivéve ha pálinkát ittam. A húgom ajánlotta a propoliszt. Ezt a ragacsos anyagot a méhek a kaptár védelmére használják. Kétszer fújtam a torkomra, és elmúlt a fájdalom. Az íze egy rémálom, de hatásos :)
Egyszer kipróbáltam a mézet összetört fokhagymával, mert olvastam a neten, hogy annál jobb nincs. Tény, hogy másnapra teljesen jól voltam, de egy hőstettel ért fel lenyelni azt a szörnyűséget... Egy pillanatig azt hittem, visszajön.
Alkalmazhatjuk süteményeink édesítésére is, akár első lépésként az egészséges életmód felé. Én cukorral felesben használom, és isteni. Próbáljátok ki! A receptben feltüntetett mennyiség negyedét cukorból, a másik negyedét mézből tedd a sütihez, a többit nyugodtan hagyd el. Fel sem fog tűnni, hogy kevésbé édes, legalább a többi íz is szerephez jut!
Tetszett a bejegyzés? Kövess Facebookon!