2013.07.18.
22:34

Írta: Süti világ

Ételízesítő - egészséges házi megoldás

Talán hallottátok már, hogy a bolti ételízesítők mennyi sót és adalékanyagot tartalmaznak. Az egyik legismertebb és legmegosztóbb ezek közül a nátrium-glutamát, ami egy erős ízfokozó, ami az arra érzékenyeknél hát -, és fejfájást, gyengeséget válthat ki. Egyesek szerint rákkeltő hatása is van. Arról nem is beszélve, hogy a nagy részük só. Ezért fizetjük a nem túl alacsony árat? 45% szárított zöldségért?

Ne menjünk bele, hogy mennyi E-betűs adalék egészséges illetve ártalmatlan a szervezetünkre, én már elvesztem a sok információ közt. Nézzük meg mit tehetünk ellenük, mondjuk készítsünk vegetát házilag! Tudom, ennél izgalmasabb hétvégi programot is ajánlhatnék, de nem olyan vészes és tényleg megéri. Az íze isteni, gazdag, és kellően zöldséges, a lakásban pedig napokig garantált a friss zöldségillat.

Kell hozzá kb. másfél kg sárgarépa, egy csomag friss gyökér és petrezselyemzöld, egy nagyobb hagyma (vagy újhagyma), és zeller is. Én tettem bele karalábét, de mehet a karfiol, a káposzta, bármi amit szerettek. 

Pucoljátok meg a zöldségeket, majd húsdarálón vagy turmixgépben aprítsátok össze nagyon picire. Le lehet reszelni is, de elég munkás, én ahhoz lusta vagyok. Ha turmixot használtok, kis adagokban (max harmadáig töltsétek), és darabolt zöldségekkel dolgozzatok, akkor nem teszitek tönkre a motort. A zeller és a petrezselyem levelet késsel aprítsátok össze.

Ha ezzel végeztetek, a zöldséget egy tiszta ruha segítségével minél jobban "ki kell csavarni", majd egy vízszintes felületre kiteríteni. Amennyire lehet, vékonyan.

IMG_3547.JPG

Én a dohányzóasztalon találtam neki helyet egy régi párnahuzaton. Tettem rá 2 evőkanál sót és egy kávéskanál kurkumát, összeforgattam, majd elsimogattam. Eközben a zeller és petrezselyem a konyhában száradt.. Attól függően, hogy mennyire van meleg kint, 3 nap és egy hét közötti idő kell ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon. Ha nem vagytok biztosak, hogy elég száraz a zöldség, inkább hagyjátok még, nem érdemes kockáztatni, hogy nedves marad és esetleg hamarabb tönkremegy. Ha minden kész, egyszerűen összemorzsoljátok a leveleket és a zöldségeket, aztán mehet is az üvegekbe.

Hogy a kicsavart lével mi legyen? Ki ne öntsétek! Jégkockatartóban mélyhűtve nagyon jó főzéshez, sőt, még inni is finom! Igazi vitaminbomba! Ha a hagyma ízét nem szeretitek, azt hagyjátok a végére és fagyasszátok le a többivel.

Próbáljátok ki, és számoljatok be, hogy sikerült!

photo 3.JPG

Nem szeretnél lemaradni a többi receptről? Kövess Facebookon!

Szólj hozzá!

Címkék: egészség recept ételízesítő adalékanyagok házhoz szállítás házi süti sütemény rendelés

A bejegyzés trackback címe:

https://sutivilag.blog.hu/api/trackback/id/tr145407040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása