A mézeskalács íze és illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. Ez egy finom, régi recept, én minden évben megcsinálom, akár 2-3 héttel karácsony előtt. Olyankor még nem kell kapkodni, így több időnk marad ajándékok után szaladgálni az utolsó pillanatban. Ez nekem nagyon fontos :)
Dobozba zárva sokáig eláll. Bár nehéz megállni, hogy ne járjunk rá :)
Ha nem szeretnél lemaradni a többi receptről, kövess Facebookon!
Ha pedig a legjobb torák receptjére vagy kíváncsi, amivel biztos sikert aratsz bárhol, a jobb oldali ablakban iratkozz fel a hírlevelemre :) Kipróbált receptek, bármilyen alkalomra, akár a karácsonyi asztalra!
Hozzávalók:
20 dkg méz
12 dkg vaj
15 dkg barna cukor
Ezeket is lábaskában felolvasztjuk pici tűzön. Ha szépen összeolvadt és már folyékony, akkor levesszük, beleszórunk 3-4 ek. mézeskalácsfűszert és hagyjuk kihűlni. Ekkor beleütünk egy egész tojást és elkeverjük. Lassan hozzáadunk ½ kg lisztet 1 teáskanál szódabikarbónával elkeverve.
Egy kevés liszt még kellhet hozzá, hogy ne legyen ragadós. 1-2 órára mehet a hűtőbe, de én például egész éjszakára bent szoktam hagyni.
Ha szépen összehűlt, akkor lisztezett felületen formázzuk, szaggatjuk, megsütjük. Hidegen elég kemény a tészta, óvatosan bánjunk vele.
180 C-on, hőlégkeverésen160 fokon kb. 8 perc alatt sül meg, de nagyon fontos, hogy MAX 10 legyen. Utána már egy pillanat alatt megég.
Dobozba zárjuk karácsonyig, szépen megpuhul, és nagyon finom :)
A tetejét díszíthetjük egész dióval, vagy cukormázzal. Ez utóbbihoz egy tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy krém állagú legyen, majd egy zacskóba töltjük, aminek a végét lecsippentjük. Színezhetjük ételszínezékkel.