2013.11.28.
07:58

Írta: Süti világ

Mézeskalács

A mézeskalács íze és illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. Ez egy finom, régi recept, én minden évben megcsinálom, akár 2-3 héttel karácsony előtt. Olyankor még nem kell kapkodni, így több időnk marad ajándékok után szaladgálni az utolsó pillanatban. Ez nekem nagyon fontos :)
Dobozba zárva sokáig eláll. Bár nehéz megállni, hogy ne járjunk rá :)

Ha nem szeretnél lemaradni a többi receptről, kövess Facebookon!

Ha pedig a legjobb torák receptjére vagy kíváncsi, amivel biztos sikert aratsz bárhol, a jobb oldali ablakban iratkozz fel a hírlevelemre :) Kipróbált receptek, bármilyen alkalomra, akár a karácsonyi asztalra!

Hozzávalók:

20 dkg méz
12 dkg vaj
15 dkg barna cukor

Ezeket is lábaskában felolvasztjuk pici tűzön. Ha szépen összeolvadt és már folyékony, akkor levesszük, beleszórunk 3-4 ek. mézeskalácsfűszert és hagyjuk kihűlni. Ekkor beleütünk egy egész tojást és elkeverjük. Lassan hozzáadunk ½ kg lisztet 1 teáskanál szódabikarbónával elkeverve.

Egy kevés liszt még kellhet hozzá, hogy ne legyen ragadós. 1-2 órára mehet a hűtőbe, de én például egész éjszakára bent szoktam hagyni.

Ha szépen összehűlt, akkor lisztezett felületen formázzuk, szaggatjuk, megsütjük. Hidegen elég kemény a tészta, óvatosan bánjunk vele.
180 C-on, hőlégkeverésen160 fokon kb. 8 perc alatt sül meg, de nagyon fontos, hogy MAX 10 legyen. Utána már egy pillanat alatt megég.
Dobozba zárjuk karácsonyig, szépen megpuhul, és nagyon finom :)

A tetejét díszíthetjük egész dióval, vagy cukormázzal. Ez utóbbihoz egy tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy krém állagú legyen, majd egy zacskóba töltjük, aminek a végét lecsippentjük. Színezhetjük ételszínezékkel.

IMG_1785.jpg

IMG_1784.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: főzőiskola mézeskalács recept házi süti

A bejegyzés trackback címe:

https://sutivilag.blog.hu/api/trackback/id/tr995644775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása