Hónapokig könyörögtem a receptért a barátnőmnek, de végre megkaptam :) Az ára az volt, hogy mikor hazajön (külföldön él), egy doboz kókuszkocka várja a hűtőben, ha nálam alszik. Megérte :)
Remek kis süti, könnyen elkészíthető. Jobb, mint a bolti, mert egyáltalán nem száraz.
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg cukor (én csak 10-et használok)
1 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál méz (ha édesebben szereted, tehetsz bele 3-at is)
2 dl tej
30 dkg liszt (20% lehet teljes kiőrlésű tönköly)
1 sütőpor
Habosra keverem a cukrot, a tojást, a puha vajat és a mézet, majd lassan hozzákeverem a tejet, végül a sütőporos lisztet. (A sütőport mindig keverjük össze a liszttel, mielőtt a tésztához adjuk, különben nem fejti ki a hatását. Saját tapasztalat, egyszer kifelejtettem, és csináltam 1 cm magas sütit...). Ha a tészta kész, vajazott/lisztezett/sütőpapírral bevont tepsibe öntjük. Először 200 C-on sütjük, amíg felemelkedik és megbarnul picit. Ekkor vegyük le a sütőt 120 C-ra. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha belül még nyers, de a teteje már nagyon barnul, tehetünk rá papírt, hogy ne égessük el.
Máz:
20 dkg porcukor (én itt is csak 10-et használok, meg egy nagy evőkanál mézet)
15 dkg margarin vagy vaj (én a vajat jobban szeretem)
4 dkg cukrozatlan kakaópor, vagy 8 dkg étcsoki
1 dl tej
10-15 dkg kókuszreszelék
Lassú tűzön összeolvasztjuk a cukrot, a vajat és a kakaót, majd végül hozzáadjuk a tejet. Ne főzzük!
Ha a tészta kész, és kicsit kihűlt, feldaraboljuk. Egyesével megforgatjuk a mázban, majd a kókuszreszelékben. Erre a legjobb módszer, ha villára szúrjuk a süti kockákat, így a kezünket sem kenjük úgy össze. Gyorsan dolgozzunk, mert ha túl sokáig ázik a tészta a mázban, hamar megszívja magát és szét fog esni.
Hűtőben tároljuk.
Érdekelnek a receptek, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Kövesd a Sütivilágot Facebookon!