Talán ezzel a recepttel kísérleteztem a legtöbbet, mert tényleg nem lehet abbahagyni. Képes vagyok addig enni, amíg meg nem fájdul a hasam tőle :) Szóval próbálkoztam mindennel, hogy egészségesebb, vagy legalább kevésbé hízlaló legyen, de sajnos a linzertésztákban nem lehet 20-30%-ra emelni a teljes kiőrlésű tönkölyliszt arányát, mert nagyon törékeny lesz, max. 10%-ot bír el.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
18 dkg vaj
12 dkg darált mandula (lehet dió is)
4 dkg porcukor (fele legyen xilit)
3 tojássárgája
porcukor a szóráshoz (60-100%-ban lehet xilit, hogy csökkenjen a bűntudatunk :) )
A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, mehet bele a mandula, a cukor, majd a tojássárgája. Gyorsan dolgozzunk, ne gyúrjuk túl, mert akkor túl könnyen törik a kész sütemény. Ha kész, minimum egy órát, de ideális esetben egy éjszakát pihentessük a hűtőben, letakarva.
190 C-on, légkeverésen 170 C-on süssük, amíg szép színt nem kap. Még melegen szórjuk meg kevés porcukorral. Azért javaslom a szórást, mert ha cukorba forgatjuk, akkor rengeteget "vesz fel" a süti, míg egy apró szemű szűrőn át szórva befolyásolhatjuk a porcukor mennyiségét. A xilit kellemes, enyhén hűs érzést ad, ahogy beleharapunk, és a fogaknak sem árt.
Tetszett? Kövess Facebookon! Ha pedig a legjobb torták receptjére vagy kíváncsi, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali dobozban :)