Még mindig a meggyen kattogok, isteni az idei termés. Hétvégén átszemeztem két kilót, hogy legyen a mélyhűtőben télire is. Aztán úgy döntöttem, hogy panna cottát csinálok, csokis meggyszósszal. A panna cotta egy olasz édesség, igazából tejszín puding. Kellemesen lágy íze van, gyümölcsös és karamelles szószokkal egyaránt nagyon finom.
Még a Nők Lapja oldalán találtam a receptet pár éve. Hozzávalók:
Panna Cotta:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
Fél vaníliarúd kettévágva, belseje kikaparva
1 evőkanál cukor (esetleg cukor-méz felesben)
3 teáskanál zselatin
Szószhoz:
Kb 25 dkg meggy
10-15 dkg étcsoki
5 dkg vaj
Fél deci tejszín
A tejet, a tejszínt és a cukrot forrald fel a vaníliarúddal, majd vedd le a tűzről és keverd bele a zselatint, amíg elolvad. (Ne forrjon, akkor a zselatin már nem zselésít). Vedd ki a vaníliarudat, a kikapart belseje viszont maradjon. Öntsd a keveréket hat műanyag pohárba. (Nekem kis egy decisek vannak, az tökéletes, de ha nagyobb van csak otthon, az sem baj). Rakd hűtőbe pár órára, amíg megdermed. Ez lehet 4-6 óra, de ha éjszakára bent hagyod sem lesz semmi baja, sőt.
Tálalás előtt gőz fölött olvaszd fel a csokit a vajjal, majd keverd bele a meggyet és a tejszínt. Nem baj, ha a meggy szinte nyers marad, a lényeg, hogy forró legyen, remek összhangban van az édeskés csokival.
A pudingocskákat a legkönnyebben úgy tudod kiszedni a műanyag pohárból, ha lukat vágsz az alján. Tedd őket tányérra, majd közvetlenül fogyasztás előtt locsold nyakon a meggyes csokival. A siker garantált :)
Nem szeretnél lemaradni a következő receptekről? Kövess Facebookon!